10 fordele ved Qigong – Se om du kunne have glæde af Qigong

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Filament.io 0 Flares ×

10 fordele ved Qigong

Se billedet i fuld størrelse under artiklen

10 fordele ved Qigong er på ingen måde dækkende for alle de fordele, der er forbundet ved at gøre Qigong.

Denne artikel fokuserer derfor primært på fysiologiske vinkler af de 10 fordele ved Qigong. Disse kan sagtens have følelsesmæssige aspekter, men fordelene forsøges synliggjort fra et naturvidenskabeligt, anatomisk og fysiologisk perspektiv.

Hvad er Qigong – helt kort

Qigong er kinesiske helsebevægelser. Qigong er en del af Traditionel Kinesisk Medicin og er den dag i dag stadig en del af den moderne sundhedstænkning i Kina.

Det er en kombination af åndedræt, blide og rolige bevægelser samt stræk, som bringer ro til krop og sind. De rolige bevægelser virker meditative og Qigong forklares af nogle som mindfulness eller meditation i bevægelse.

Ordet Qigong er sat sammen af Qi, som betyder energi i betydningen livskraft og ordet Gong som betyder “dedikeret tid, jeg arbejder med”. Så Qigong betyder bevidst arbejde med Qi over tid.

Qigong bedrer flow af energi i hele kroppen ved at afspænde den og ved at forøge energiens kvalitet.

1978 dokumenteres eksistensen af denne Qi af atomforsker Gu Hansen ved Shanghais People no 8 Hospital. Det lykkedes at måle lavfrekvente infrarøde strålebølger og elektromagnetiske bølger udsendt fra Professor Lin Houshengs hånd. Professor Lin udviklede siden Taichi Qigong Shibashi systemet. Dette system alene dækker mere end de 10 fordele ved Qigong.

Du kan læse mere om hvad Qigong er her.

Du kan læse om hvad Qi er her.

#1 – Reducerer stress

10 fordele ved Qigong

Qigong reducerer stress med det samme. Det rolige åndedrag beroliger centralnervesystemet og standser dermed produktion og udskillelse af stresshormoner. Du kan læse om stresshåndtering her.

Det giver ro i hovedet, så den logiske side kan vurdere, hvad der er reel “fare” eller stressende og hvad der var dominobrikker, der væltede indeni. Ophobet stress i krop og sind fjernes. Det kan du læse mere om her.

Hvis du vil vide mere om stress og om den altid er usund, så læs her.

#2 – Forbedrer søvnen

10 fordele ved Qigong

Qigong balancerer de hormoner, som har indflydelse på søvn. Herunder Serotonin, som udløses ved motion og som medvirker til dannelse af Melatonin, som hjælper os til at falde i søvn.

Nogle motionstyper påvirker stressedes følsomhed overfor Serotonin, derfor er ikke alle motionstyper lige gode for alle til at forbedre søvnen, da overfølsomhed overfor Serotonin kan udløse søvnløshed.

Du kan læse om søvn og det at være træt hele tiden lige her.

#3 – Giver mere energi og bedre kondition

10 fordele ved Qigong

Qigong giver mere energi fordi ophobet energi frigives. Desuden bedres konditionen. Du kan læse om hvad kondition er her.

Bevægelserne i Qigong er moderat pulstræning. At motionere giver energi fysisk fordi muskulaturen skaber energi ved anvendelse. Hjertet styrkes, når musklerne kræver ilt og næring til bevægelserne. Du kan læse om pulstræning og Qigong her.

#4 – Renser kroppen for affaldsstoffer

10 fordele ved Qigong

I Qigong trækkes vejret både dybt og roligt. Det gavner vores udrensning af affaldsstoffer i kroppen på flere måder. Det rolige åndedræt beroliger nervesystemet, så fordøjelsessystemet kan passe sit arbejde.

Det dybe åndedrag masserer tarmene og forebygger dermed “hård mave”. Åndedrættet betyder også, at kroppen iltes. Når vi ånder ud skiller vi os af med kuldioxid, som slider på vore celler og får dem til at ældes.

Ilten hjælper cellernes forbrænding og gør vores udholdenhed og immunforsvar bedre.

#5 – Balancerer følelserne

10 fordele ved Qigong

Qigong balancerer vores følelser dels ved at berolige nervesystemet og ved at påvirke den krop og sind sammenhæng, som Traditionel Kinesisk Medicin anser for central. Det kan du læse mere om her.

Når nervesystemet beroliges vil Amygdala, som er “følelsesrådgiver”, bringes til ro, så Hippocampus, som ellers er “overordnet leder” kan vurdere reel fare og lægge strategi. Beroligelsen af nervesystemet balancerer desuden hormonelt, så eksempelvis fald Serotonin undgås. For lidt Serotonin kan føre til depression.

Du kan læse mere om Serotonin her.

#6 – Ro i hovedet og bedre fokus

10 fordele ved qigong

Qigong giver ro i hovedet. Når nervesystem er beroliget skaber det mulighed og evne til at være nærværende i nuet. Evnen til ro i hovedet kommer af ændrede hjernebølger. Denne ro i hovedet kan benyttes meditativt. Roen åbner samtidig for samarbejde mellem den kreative og logiske hjernehalvdel. Det åbner for kreativ problemløsning samt øget evne til fokus, koncentration og læring. Denne tilstand betegnes af nogle som Peakperformance tilstand.

Dette sker både på kort og lang sigt. På lang sigt ændrer det stierne i hjernen. Det kaldes neuroplasticitet.

Du kan læse mere om neuroplasticitet her.

#7 – Dæmper smerter

10 fordele ved Qigong

Qigong dæmper smerter. Det gør den på flere måder. Åndedrættet beroliger den stressreaktion, som smerter altid sætter i gang. Det smertende væv afspændes af øvelserne. Affaldsstoffer i det spændte væv kan derved komme væk ligesom ny næring, ilt og energi kan komme til.

Du kan læse min historie om, hvordan Qigong hjalp mig af med kroniske smerter.

#8 – Heler skader

10 fordele ved Qigong

Qigong fremmer helingsprocessen. Når nervesystemet beroliges går kroppen i gang med at reparere slidte og skadede celler og genfinde balancen. Qigong er særdeles skånsomt og dermed meget velegnet til genoptræning efter operationer, skader eller kroniske lidelser, som måske ellers betyder ophør med motion.

Du kan læse Dorthes historie om hvordan Qigong bedrede hendes tilstand her.

#9 – Bedrer ondt i ryggen og hovedpine

Qigong bedrer bevægeligheden i kroppens led. Det gør kroppen mere afspændt og fleksibel. Spændinger især omkring rygsøjlens led er tit årsag til ondt i ryg, lænd og hovedpiner. Når kroppen slipper sine spændinger og leddene er fleksible, vil gener fra diskusprolapser og nervepåvirkning bedres.

Du kan læse om Heidis bedrede diskusprolaps her.

#10 – Forebygger depression

Qigong forebygger depression ved at balancere Serotonin niveauet i kroppen. Hvis vi mangler Serotonin har vi tendens til triste tanker og udvikling af depression. Stresshormoner kan desuden føre til depression. Stress er ikke eneste årsag til store mængder af stresshormoner i kroppen. Textneck kan også give depression. Textneck er den holdning nakken, har når man holder tlf. og kigger ned på den. Belastningen fra denne holdning sender store mængder af stresshormoner ud i systemet og det kan føre til depression.

Qigong udføres med “smilende opmærksomhed”. Dermed påvirkes sindet og energien til at se lysere på det hele.

Prøv Qigong og oplev de 10 fordele ved Qigong selv

Hvis du ikke allerede har prøvet Qigong, så prøv det på WebQigong. Det koster 0 kr de første 30 dage og der er Qigong programmer med mig på skærmen på både 10 minutter – over en times varighed. Se fx hvad du finder under “Qigong til en travl hverdag”.

Du vil sikkert lynhurtigt opleve mindst to af de 10 fordele ved Qigong.

Hvis du er mere til at lære Qigong, som du kan gøre uafhængigt af skærm og internet. Så kan du lære Taichi Qigong Shibashi set 1 enten som online forløb eller som kombineret kursus og onlineforløb. Sidstnævnte kaldes Qigong Practitioner Level 1 kurset. Det førstnævnte er kun materialet derfra. Du kan læse mere her.

Hvis du ønsker at uddanne dig til Qigong Instruktør så læs her.

Du kan altid kontakte mig på mail kontakt@vibekefraling.dk eller tlf. 28 83 07 13.

Kh Vibeke

Handels- og abonnementsbetingelser Vibeke Fraling

Kh Vibeke

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Filament.io 0 Flares ×

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.